eigen_frontfoto

De kostprijs van biogas: kritisch doorgelicht! - Verslag

lesavond

Slechts een beperkt aantal grote biogasinstallaties in Vlaanderen zijn onder het huidige beleid nog winstgevend. Daarmee gepaard gaande worden in dit huidig investeringsklimaat nog maar weinig nieuwe projecten gefinancieerd. Genoeg voer voor discussie, dachten wij, om  dit  thema te  kiezen als rode draad van onze 2e lesavond van de opleidingcyclus 2014  die we samen met VCM en Inagro vzw organiseren.

We gingen van start met Kristof Van den Bergh van DLV Belgium. Hij zoomde voor ons in op enkele van de belangrijkste rendementsbepalende factoren in dit gehele plaatje, zoals de elektriciteitskost en de groenestroom – en warmtekrachtcertificaten, respectievelijk GSC en WKC.

Waarom worden deze projecten zo moeilijk gefinancieerd? Bart Verstrynge, adviseur bij de afdeling Land –en Tuinbouw van de KBC Bank, deed een dappere poging om zijn ervaringen en vaststellingen die men daaruit kon trekken, toe te lichten. Dit gaf niet altijd het gewenste applaus op alle banken, wel integendeel, maar dat was wel zeer nuttig in het kader van een open dialoog tussen de 2 partijen en gaf nadien boeiende  discussies tijdens onze netwerkreceptie.

Daarna was het tijd voor onze 1ste praktijkgetuigenis van de avond. Peter De Smet, initiatiefnemer en afgevaardigd bestuurder bij Clean Energy Invest, sprak over de financiering van het project Clean Energy Ternat. Hij sprak hierbij over de rol van de landbouwer & dat van het investeringsfonds. Tot slot deelde hij nog met ons zijn kennis en ideeën wat betreft alternatieve investeringsmogelijkheden, telkens met voorbeelden en projecten die op til zijn …

Na een kort intermezzo ging Prof. Dr. Ir. Erik Meers verder. Hij formuleerde zijn opmerkingen rond het OT-model, het model dat VEA, het Vlaams Energieagentschap gebruikt om de steun te berekenen voor GSC en WKC’. Daarnaast gaf hij ook nog zijn visie prijs rond enkele maatregelen die men zou kunnen nemen om de rendabiliteit van een installatie te verhogen.

Prof. Dr. Ir. Jeroen Buysse trad deze visie bij door nog verder in te zoomen op één van deze maatregelen. Mede dankzij zijn voorgeschiedenis stelde hij voor om enkele managementprincipes die vandaag de dag geïntroduceerd worden in de melkveehouderij ook toe te passen op de biogassector. Alhoewel zijn onderzoek hierin nog loopt zijn er al hoopgevende resultaten die wijzen op een positief effect op de rendabiliteit.

Tot slot konden we onze lesavond op een zeer positieve noot eindigen. Onze 2e praktijkgetuigenis van de avond, Michaël Ceunen van NPG Energy kon ons namelijk verblijden met het nieuws dat zijn project, NPG BIO II, diezelfde dag nog: 25 Juni 2014, zijn motoren had aangezet en in bedrijf was!

Nadien werden alle sprekers ook nog eens geïnterviewd door enkele journalistes van Biogas Channel (video's komen nog op onze website).

Op basis van de feedback op de evaluatieformulieren, kunnen we spreken van een geslaagde avond. Er waren 52 personen aanwezig. Tijdens de netwerkreceptie, kon er nagekaart worden bij een hapje en een drankje.

lesavond

 

Datum publicatie