eigen_frontfoto

4de Vlaams VergistingsFORUM

vvf4

Op 9 april vond op de Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen het 4de Vlaams Vergistingsforum plaats. Met een honderdtal bezoekers kon het evenement opnieuw op een brede interesse rekenen van de verschillende belanghebbenden binnen de biogassector. De dag was goed gevuld met lezingen en workshops over de diverse grote thema’s, belicht vanuit verschillende invalshoeken. Na de inleidende beschouwingen door prof. Erik Meers leverde het Vlaamse beleid,   vertegenwoordigd door Jochen Desmet (raadgever Energie Kabinet Turtelboom), haar bijdrage door de nieuwe krijtlijnen van het energiebeleid toe te lichten, en de rol van de biogassector daarin te verduidelijken. Behoorlijk wat stof ter discussie, zo bleek verder tijdens de namiddagsessies. De voormiddag werd afgesloten door Jan Štambaský (voorzitter van de European Biogas Association, EBA) die de Europese biogassector in perspectief plaatste en de mogelijke rol van biomethaan in de toekomst voor de sector toelichtte. Een hapje en een drankje droegen bij tot de vertering van de voormiddagsessies alvorens een eerste parallelle namiddagsessie in te duiken.

Met dank aan DLV, OWS, EBA, VCM, Inagro, Pro Natura en Universiteit Gent werd de huidige stand van zaken in een aantal actuele thema’s uitgebreid toegelicht. Onder meer biomethaan, grasvergisting en de winning van minerale bemesters uit vergisting werden behandeld in de interactieve workshops.

In een tweede parallelle sessie was er enerzijds ruimte voor discussie rond lokale initiatieven en publiek-private samenwerking terwijl in een andere sessie de nieuwe krijtlijnen van het beleid onder de loep genomen werden. Een aantal pertinente (beleids)thema’s werden door middel van meerkeuzevragen en een pollingsysteem bevraagd bij het aanwezige publiek. In de plenaire slotbeschouwing gemodereerd door Luc Pauwels (VRT nieuwsdienst) werden de voornaamste actuele thema’s en knelpunten afgetoetst aan een expertenpanel.

Op basis van de poll en de discussies tijdens de slotbeschouwingen kwam naar voor dat een aantal gekende knelpunten niet door het beleid worden aangepakt en dat ook de beleidsaanpak daaromtrent zeer vaag blijft. Er blijkt voor veel kwesties een zeker onevenwicht te bestaan tussen de noden die binnen de sector aanwezig zijn en de intenties van het beleid.

Een aanpassing van het steunkader (onrendabele top met aftopping, 10 jaar eindigheid van de investeringssteun, afkanteling op netbeheerders, …) is nodig om de onzekerheid die met het huidige systeem gepaard gaat weg te nemen. Onderzoek en innovatie voor het bedrijfsmodel is belangrijk, maar vindt moeilijk intrede in de praktijk. Bij de sector zijn de meningen zeker niet onverdeeld positief om enkel op basis van de investeringssteun voor innovatieve technologieën – zoals de opwerking van biomethaan,  via een callsysteem –, te investeren in opwerkingstechnologie. Steun  op basis van een soort exploitatiesteun heeft voor de meesten de voorkeur. Over de aanpak van procederende buurtbewoners zijn de meningen verdeeld maar het is duidelijk dat er initiatieven moeten komen om het maatschappelijk draagvlak van de sector te vergroten. Voor het statuut van digestaat is er een positieve evolutie. In 2015 wordt reeds gestart met een pilootproject voor een “pro rato” systeem waarbij enkel de fractie van de input in de vorm van dierlijke mest ook in de output als dierlijke mest moet worden beschouwd. Een systeem waar de sector al langere tijd vragende partij voor is.

De presentaties zijn toegankelijk voor de aanwezigen en zijn terug te vinden onder www.biogas-e.be/4deforum (vergrendeld met wachtwoord).

Tenslotte wenst Biogas-E ook de sponsors van het evenement te bedanken voor hun duwtje in de rug en hun inhoudelijke en vormgevende bijdrage aan het evenement.

Image removed.

Sfeerbeelden kunt u hier bekijken: https://plus.google.com/photos/105492159557414929847/albums/614012308752...

Datum publicatie