eigen_frontfoto

Duits innovatief design voor (pocket)vergisting

In de maand augustus kregen Biogas-E, Inagro, VCM en UGent de kans om enkele innovatieve Duitse biogasinstallaties te bezoeken. De studiereis trok daartoe langs Röring Energieanlagen (UDR, Upflow-Downflow-Reflow technologie) in Vreden en Eggersman (Kompoferm technologie) in Gütersloh.

Röring Energieanlagen

Röring Energieanlagen is sinds 15 jaar actief in de Biogassector, moederbedrijf Röring elektroanlagen startte 27 jaar geleden haar activiteiten. Röring levert reeds verscheidene jaren technologie en onderdelen aan biogasbedrijven of toeleveranciers in de buurlanden waaronder ook België. Nieuwe installaties worden vooralsnog bijna uitsluitend in Duitsland gebouwd, maar er staan ook projecten in de VS en Afrika in de steigers. Het UDR-proces verloopt in 3 stappen, gecombineerd met een recirculatie, waardoor biomassa die nog niet is uitgegist het systeem niet kan verlaten. Uitgegiste biomassa zal onder invloed van de zwaartekracht zakken in de downflow reactor waarna het naar een externe opslag gaat. Doordat de biomassa volledig vergist wordt, behaalt deze technologie zeer hoge opbrengsten per ton inputmateriaal en ook naar geurhinder toe zou dit een positief effect hebben.

Een uitgebreid artikel over het proces en de mogelijkheden van de UDR technologie op kleine en grotere schaal staat te lezen op de website van Inagro.

Eggersman (Kompoferm)

Het bedrijf Eggersmann bestaat uit verschillende takken en dochterbedrijven. Dochterbedrijf KompoTec werd in 1992 opgericht en richtte zich in de beginjaren uitsluiten op compostering. Vanuit wat zij noemen ‘closed loop management’ begon het bedrijf na te denken over de mogelijkheden van voorvergisting op bestaande composteringsinstallaties, met een eerste Kompoferm vergistingsinstallatie in Nieheim in 2006 als resultaat. Sindsdien zijn hun activiteiten inzake vergisting enkel maar uitgebreid. Uit het bezoek bleek dat hun KompoFerm Smart systeem niet rendabel kan uitgebaat worden op kleine schaal, maar het biedt wel mogelijkheden voor droge vergisting, al dan niet in combinatie met compostering, op grotere schaal (vanaf ca. 30.000 ton inputmateriaal per jaar).

Kompoferm Smart Proces

Het vergistingsproces speelt zich quasi volledig af in een aantal ‘batches’ die je het best kan vergelijken met enkele groot uitgevallen garageboxen. De constructie is voor het grootste deel opgetrokken uit beton. Enkel aan de voor en achterkant van de garageboxen wordt gebruik gemaakt van een stalen constructie. Het concept kan worden toegepast met een minimum van 4 batches. Meer units zijn echter wenselijk om het proces te optimaliseren en een voldoende gaskwaliteit te verzekeren. In principe worden enkel droge inputstromen gebruikt (GFT/huishoudelijk afval; ca. 28% DS) en snoeiafval; ca. 35% DS).

Bij opstart van het proces wordt een batch manueel of (semi-)automatisch gevuld, de garagebox wordt afgesloten en het organisch materiaal wordt langs de onderkant belucht tot de gewenste temperatuur voor vergisting bereikt is (tot ca. 38°C in 6u à 24u). Eenmaal op temperatuur wordt de beluchting gestopt en vervolgens wordt percolaat gesproeid op de opgehoopte biomassa. Langs de zijkant zijn de wanden van de garagebox poreus zodat percolaat kan doorsijpelen. Het percolaat wordt opgevangen in een kelder (ca. 2m hoog, voor makkelijk onderhoud) onder de garageboxen en gerecirculeerd. Voordat het percolaat recirculeert, wordt het propstroomgewijs door een kelder met zandvang gevoerd. Doordat er ook in het percolaat nog gas geproduceerd wordt stijgt de pH van het percolaat naarmate het zich meer naar het einde van de stroom begeeft. Gas, zowel uit de garagebox als uit de percolaatkelder, wordt opgevangen en (tijdelijk) extern opgeslagen. Na 20-30 dagen wordt het proces beëindigd door toediening van zuurstof. De gasproductie stopt onmiddellijk. Daarna worden de batches geleegd en wordt de vergiste biomassa naar de thermofiele compostering gebracht. Op die manier wordt ook voldaan aan de noodzaak om compost dat (deels) afkomstig is van huishoudelijk afval te hygiëniseren. Om geurhinder tegen te gaan wordt gebruik gemaakt van een zure luchtwasser in combinatie met een biologisch filterbed. De compost (5 euro/ton bulk) en ammoniumsulfaat (landbouw) vinden een lokale agro-industriële afzetmarkt. Het compost wordt ook ter beschikking gesteld van particulieren die ca. 3,5 euro/50 L betalen.

In onderstaande video wordt het proces schematisch en stap per stap weergegeven.

Meer info:

http://www.energieanlagen-roering.de/

http://www.kompoferm.com/en/kompoferm.html

Datum publicatie