eigen_frontfoto

Omschakeling naar investeringssteun voor kleinschalige vergisting

pocketvergister

Update 15/12/2017

Vanaf 1 januari 2018 zullen startende kleinschalige biogasinstallaties geen steun meer ontvangen via groenestroomcertificaten en warmtekrachtcertificaten. Het huidige steunmechanisme via certificaten brengt immers hoge administratieve lasten met zich mee, zowel voor de aanvrager als voor het VEA. Deze lasten zijn moeilijk te verantwoorden ten opzicht van de toegekende steun. Na indiening en beoordeling van de aanvraag is er in het huidige systeem regelmatige rapportering vereist door de aanvrager en een regelmatige certificatentoekenning door het VEA. De omschakeling naar een investeringssteun zou een éénmalige indiening en toekenning betekenen. Bestaande installaties behouden hun certificaten.

De hoogte van de investeringssteun bedraagt 65% van de in aanmerking komende kosten voor kleine ondernemingen, 55% van de in aanmerking komende kosten voor middelgrote ondernemingen en 45% van de kosten voor grote ondernemingen. Quasi alle landbouwbedrijven vallen onder kleine ondernemingen, namelijk ondernemingen met minder dan 50 personeelsleden. De investeringssteun is bijkomend beperkt tot 4.700 €/kWe. Voor een installatie van 10 kWe kan er dus maximaal een premie van €47.000 bekomen worden.

De aanvraag voor de investeringssteun verloopt via het Vlaams Energieagentschap (VEA). Het aanvraagformulier zal begin januari beschikbaar gesteld worden op de site van het VEA en kan continue worden ingediend. Elke fabrikant van vergistingsinstallaties met een capaciteit van lager dan 10 kWe zal bovendien ook een aanvraag moeten indienen per type installatie. Het VEA zal immers enkel een premie uitkeren indien het type installatie in aanmerking komt, en dus gekeurd is, voor de investeringssteun.

Jaarlijks wordt 658.000 euro uit het Energiefonds vrijgemaakt voor pocketvergisters. Dit komt overeen met de steun aan 14 installaties. De premies worden toegekend tot het budget voor het desbetreffende jaar is opgebruikt. Het VEA behandelt de aanvragen in de volgorde waarin ze worden ingediend. De aanvraagformulieren zullen op 1 januari 2018 - de inwerkingtreding van de nieuwe regeling - nog niet beschikbaar zijn op de site van het VEA, maar zullen wel met terugwerkende kracht kunnen worden ingediend. De startdatum voor pocketvergisters wordt bepaald op basis van de goedkeuringsdatum van het AREI-verslag. 

De omschakeling naar investeringssteun brengt steunzekerheid met zich mee voor de aanvrager, gezien hij de steun ontvangt op het moment van de investering. De voorgestelde investeringssteun ligt lager dan de steun die via de certificaten over 10 jaar zou toegekend worden. Dit komt onder meer omdat rekening wordt gehouden met een hogere waarde van onmiddellijk toegekende investeringssteun. Daarnaast werd de steun ook verlaagd om ruimte te creëren voor een groei van het aantal aanvragen. De aanvragers zullen ook minder administratieve kosten hebben dan in het huidige systeem waarin regelmatige rapportering vereist was.

Meer weten over pocketvergisting? Kom dan op 14/12/17 naar de sessie kleinschalige vergisting op het Vlaams Vergistingsforum.

Meer lezen

Definitieve wijziging Energiebesluit

Nota aan de Vlaamse Regering

Datum publicatie