eigen_frontfoto

Pro rato praktijkonderzoek in 2017

Het 5de mestactieplan (MAP5) maakt de implementatie van een pro rato-systeem mogelijk voor de afzet van digestaat uit co-vergistingsinstallaties[1]. Het pro rato-systeem houdt in dat enkel het percentage stikstof dat de vergister ingaat als dierlijke mest, beschouwd wordt als dierlijke mest in het digestaat. Het overige aandeel mag afgezet worden als andere meststof. Door het invoeren van een pro rato-systeem kunnen meer nutriënten uit digestaat gevaloriseerd worden op Vlaamse landbouwgrond. Bovendien kunnen deze producten door hun hogere werkingscoëfficiënt de nood aan minerale meststoffen enigszins reduceren.

In 2015 startte een onderzoeksconsortium bestaande uit Inagro, VCM, Universiteit Gent en Biogas-E met een praktijkonderzoek om de werkzaamheid en stabiliteit van digestaatproducten aan te tonen. Het pro rato-systeem kan vanuit de wetgeving immers enkel opgenomen worden wanneer uit praktijkonderzoek blijkt dat het milieu voldoende is beschermd tegen ongewenste nutriëntenverliezen naar grond- en oppervlaktewater.

De afgelopen twee jaar werden dan ook verschillende veldproeven uitgevoerd. Op vraag van de VLM, startte het consortium in 2017 met een nieuw praktijkonderzoek gericht op het bepalen van de stabiliteit en de werkzaamheid van digestaatproducten. We gaan van start met een onderzoek rond het nemen van representatieve stalen en het effect op de stabiliteit van digestaat wanneer het langdurig wordt opgeslagen. Gelijktijdig willen we verder inzetten op de verschillende knelpunten van het gebruik van digestaat als meststof, namelijk de mogelijks hoge N/P-verhouding en de ontwikkeling van een pragmatische methode om de werkzaamheid aan te tonen. Op basis van deze resultaten zal een uitgebreide onderzoekscampagne uitgeschreven worden voor proeven op volle schaal in 2018. Om de betrouwbaarheid van de resultaten te verhogen, zal er getracht worden zo veel mogelijk uitbaters van co-vergistingsinstallaties te betrekken bij het tweede luik van dit onderzoek.  

 


[1] Co-vergistingsinstallaties zijn installaties die naast organische reststromen ook een deel mest als input gebruiken.

Datum publicatie
Tags