eigen_frontfoto

Alle artikels

UPDATE: Het Koninklijk Besluit met 3 van de 4 investeringslijsten als bijlagen werd op 20 december 2024 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad (zie hier). Momenteel lopen er onderhandelingen tussen de Gewesten en de Federale overheid om de teksten verder te verduidelijken. Het is pas wanneer dat gepubliceerd zal worden, dat er voldoende duidelijkheid zal zijn rond wat precies in aanmerking komt.

Op 18 december werd het nieuwe mestactieplan (MAP7) goedgekeurd door het Vlaams Parlement. Het MAP7 is bedoeld om de waterkwaliteit te verbeteren, meer duidelijkheid te creëren en stabiliteit te brengen in de relatie tussen milieu- en landbouworganisaties. Het nieuwe mestactieplan treedt in januari 2025 in werking.

Het plan is gericht op het verbeteren van de waterkwaliteit in Vlaanderen en bevat onder andere:

De Europese Biogas Associatie (EBA) heeft een paper gepubliceerd over de rol van vergassing in de Europese energietransitie. Vergassing is een thermochemisch proces waarbij organisch materiaal, zoals landbouw- en bosbouwresiduen, houtafval en andere reststromen, wordt omgezet in syngas, een mengsel van voornamelijk koolstofmonoxide en waterstof, met biochar als bijproduct.

Op 6 december 2024 werd het EU-certificeringskader voor koolstofverwijdering, koolstoflandbouw en koolstofopslag in producten gepubliceerd in het Europees Staatsblad. Deze nieuwe verordening introduceert een vrijwillig systeem voor de certificering van hoogwaardige koolstofverwijdering, gericht op het ondersteunen van de klimaatdoelen van 2050.

De wetgeving dekt drie categorieën:

Op de General Assembly bij DTU in Kopenhagen eind november bespraken we de voortgang tijdens de eerste twee jaar SEMPRE-BIO. In deze periode werkten de partners rond het ontwerpen van drie Europese casestudies, zijnde innovatieve biomethaanproductietechnologieën, die getest en geëvalueerd zullen worden op hun techno-economische haalbaarheid. 

Het regeerakkoord was al gekend in oktober, en stelde de grote lijnen van het beleid rond hernieuwbare energie en klimaat duidelijk. Het was echter wachten op de beleidsnota van Vlaams minister van Energie en Klimaat Melissa Depraetere voor meer invulling hiervan. Die kwam er uiteindelijk op 15 november.

Specifiek beleid rond bio-energie vinden we niet terug in die beleidsnota. Wel zijn er indirect een aantal verwijzingen naar bio-energie binnen de operationele doelstellingen (OD):

De overgangsregeling rond de duurzaamheidscriteria voor biomassa, zoals vastgelegd in het decreet van de Waalse Regering (AGW) betreffende de duurzaamheidscriteria voor biomassa voor energieproductie en de criteria voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, loopt op 31 december 2024 af. Deze regeling werd geïntroduceerd om producenten de tijd te geven om zich aan te passen aan de strikte duurzaamheidsvereisten van de Europese richtlijn RED II.

Elia heeft een openbare raadpleging geopend over de methodologie en scenario’s voor de tweejaarlijkse studie naar de toekomstige bevoorradingszekerheid en flexibiliteitsbehoefte van het Belgische elektriciteitssysteem. Dit is zoals opgenomen in de elektriciteitswet, artikel 7bis, §4bis.

Om te waarborgen dat alleen duurzame volumes van hernieuwbare brandstoffen, zoals biomethaan, meetellen voor de Europese CO₂-reductiedoelstellingen en om dubbeltelling te voorkomen, zet de Europese Commissie de Union Database (UDB) op. Deze traceerbaarheidstool volgt elke stap in de keten en zorgt ervoor dat de duurzaamheidscriteria strikt worden nageleefd. Als biomethaanproducent word je verplicht om de geproduceerde volumes biomethaan te registreren, inclusief het bijbehorende bewijsmateriaal en alle transacties.

Biogas Bree is een familiebedrijf dat al meer dan tien jaar actief is in de productie van groene energie door middel van biogas. Elk jaar verwerkt Biogas Bree zo’n 85.000 ton organisch afval, afkomstig van de landbouw en voedingsindustrie, tot biogas. Dit gas wordt via een warmtekrachtkoppeling omgezet in zowel groene stroom als warmte. Sinds september 2024 is het bedrijf echter een nieuwe fase ingegaan: Biogas Bree produceert nu ook biomethaan (68 GWh per jaar), een hernieuwbare vervanger van aardgas.