eigen_frontfoto

AFGELOPEN - 4/4: PocketPower en TransBio demo: De pocketvergisters van varkensbedrijf Akivar en uienschilbedrijf Ongena

foto Akivar

Datum
4 april 2019 - 8u45 of 10u00

Locatie
Akivar: Zwevezeelsestraat 117, Koolskamp
Ongena: Ledestraat 22, Moerbeke

Deelname
Geen lidmaatschap: € 75
Lid van TransBio of PocketPower gebruikersgroep: gratis
Landbouwers: gratis

Maximaal 30 personen

Schrijf je in via onderstaand formulier

VOLZET

Op 4 april 2019 organiseren Inagro en Biogas-E, in het kader van de projecten PocketPower en TransBio een bezoek aan de pocketvergisters van varkensbedrijf Akivar en uienschilbedrijf Ongena. Beide bedrijven werkten een vernieuwd concept van pocketvergisting uit.

Het varkensbedrijf Akivar heeft sinds vorig jaar een pocketvergister op varkensmest. Tot dusver kwamen pocketvergisters in Vlaanderen voornamelijk voor op het erf van melkveebedrijven en niet bij varkensbedrijven, wat met samenstelling van de mest te maken heeft. Om de productie van biogas uit varkensmest mogelijk te maken, wordt in de nieuwe stal in Ardooie gewerkt met een putvloer onder helling in combinatie met mestschuiven. De urine loopt weg via gleufjes en wordt opgevangen in een aparte urineopslag. De overige mest wordt vergist in een Biotechnics installatie. Het biogas wordt benut in een warmtekrachtkoppeling (WKK) van 20 kW, waarbij de warmte in de nabije toekomst zal worden aangewend voor de fermentatie van groenten op eigen bedrijf.

Uienschilbedrijf Ongena is een familiebedrijf dat het volledige proces van zaaien tot versnijden en verpakken van uien beheert. Recent investeerde het bedrijf in een pocketvergister, waarin de uienschillen worden vergist. Het restproduct dat overblijft na vergisting, kan opnieuw gebruikt worden op land.

Opgelet: Het aantal deelnemers van deze excursie is beperkt tot maximaal 30.

Programma 

Er staan twee rondleidingen op het programma. Om 10u00 start de rondleiding bij Ongena en om 13u00 bij Akivar. 's Ochtends wordt een bus ingelegd van Akivar naar Ongena, tijdens de lunch rijdt de bus terug van Ongena naar Akivar en in de namiddag wordt opnieuw een busrit van Akivar naar Ongena voorzien.

Deelnemers kunnen dus kiezen om ofwel om 8u45 bij Akivar op te stappen en gebruik maken van de bus heen en terug naar Ongena of om om 10u00 aan te sluiten bij Ongena en gebruik te maken van de bus heen en terug naar Akivar.

08u45 Afspraak bij Akivar (Zwevezeelsestraat 117, Koolskamp) - onmiddelijk vertrek pendelbus naar Ongena
10u00 Aankomst bij Ongena (Ledestraat 22, Moerbeke) - Rondleiding Ongena
11u30 Vertrek met de bus naar Akivar - lunch wordt voorzien op de bus
13u00 Rondleiding Akivar
15u00
Einde van bezoek bij Akivar - vertrek pendelbus


De demo's worden mogelijk gemaakt dankzij de projecten PocketPower en TransBio

Pocket Power wordt gefinancierd door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (www.vlaio.be), met financiële steun van: Boerenbond, ABS, Biolectric, Continental Energy Systems, Innolab, AB Milieusystemen, Vermeulen Construct, United Experts, Biogas-E, Inverde en VLACO.

TransBio wordt gefinancierd door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (www.vlaio.be), met financiële steun van: Renewi, BiogasTec, OWS, Innolab, Rendac, Kemira Chemicals, United Experts, Pro Natura, Biogas JG, Waterleau Group, Desotec, Next Kraftwerke, Op de Beeck, Task, Van Bemmel machine import, Caldic Belgium, Van Meeuwen Chemicals, Van Raak, Synergrid, Arie Belo Beheer, Fluxys Belgium, Fluvius, Eneria, Maschinebau Peters, Wiefferink, Biolectric, Febiga, Bos Benelux, Continental Energy Systems, Cogen Vlaanderen, Biotechnics en Hermax Lubricants.

Vlaio

Inschrijven