eigen_frontfoto

Compensatieregeling digitale meter goedgekeurd in commissie

digitale meter

De commissie Energie van het Vlaamse parlement heeft het ontwerpdecreet Digitale Meter goedgekeurd. Dit betekent dat eigenaars van pocketvergisters gedurende 15 jaar na indienstname het principe van de terugdraaiende teller kunnen blijven gebruiken. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “We nemen nu de laatste hordes en de Vlaamse regering houdt woord: prosumenten behouden het rendement van een terugdraaiende teller of ze verhogen het. De uitrol kan van start gaan zoals gepland, op 1 juli.”

Het ontwerpdecreet ‘Digitale meter’ werd vorig jaar, op 29 juni 2018, al goedgekeurd. Sindsdien lag het ter goedkeuring in het Vlaams parlement. Belangrijk was nog om de 15 jaar garantie op het voordeel van de terugdraaiende teller te concretiseren. Drie Vlaamse parlementsleden van de meerderheid dienden amendementen in die prosumenten de keuze geven: ofwel de digitale meter plaatsen met behoud van het huidige systeem van de terugdraaiende teller en de betaling van het huidige prosumententarief. Ofwel overstappen naar het systeem dat de VREG uitwerkte, waarbij de prosument enkel nettarieven betaalt op de elektriciteit die hij van het net afneemt.

De plaatsing van de digitale meter gaat van start op 1 juli 2019 en wordt uitgevoerd door de distributienetbeheerder Fluvius. Eerst komen de zonnepaneleneigenaars aan de beurt, de (ver)nieuwbouwwoningen, mensen met defecte meters of budgetmeters. Daarna volgt de rest van Vlaanderen. We schatten dat de uitrol voltooid zal zijn tegen 2034. 

Bron: https://www.lydiapeeters.be/minister/compensatieregeling-digitale-meter-goedgekeurd-in-commissie/ 

Datum publicatie