eigen_frontfoto

Invoering capaciteitstarief met zes maanden uitgesteld

Elektriciteit

Van 18 maart tot en met 2 mei 2021 liep een consultatie over een voorstel tot wijziging van de tariefmethodologie 2021-2024, met focus op:

  • het uitstellen van de invoering van de nieuwe tariefstructuur voor elektriciteitsdistributienettarieven (capaciteitstarief)
  • het invoeren van enkele financiële incentives voor elektriciteitsdistributie- netbeheerders i.k.v. meer draagvlakcreatie omtrent de energietransitie en tijdige implementatie van de nieuwe tariefstructuur

Bijgevoegd kan het consultatieverslag worden geraadpleegd.

Op 25 juni besliste de VREG om in te gaan op het verzoek tot uitstel met zes maanden. Dit impliceert dat het capaciteitstarief, waarbij onder andere piekverbruik meer in rekening zal worden gebracht, op 1 juli 2022 zal ingevoerd worden in plaats van op 1 januari 2022. Verder werd beslist dat elektriciteitsdistributienetbeheerders een stimulans tot €500.000 kunnen krijgen voor hun draagvlakcreatie omtrent de energietransitie, en dat per maand na de voorziene datum van implementatie in de markt een malus tot €1.000.000 kan aangerekend worden aan hen.

Met de lancering van een simulator later deze zomer zal het voor gezinnen en kleine bedrijven mogelijk worden om een beter zicht te krijgen op de impact van de invoering van het capaciteitstarief op de elektriciteitsfactuur. Lees hier de update daaromtrent.
 

Foto: © Pixabay

Datum publicatie