eigen_frontfoto

Steun voor piloottrajecten bio-gebaseerde toepassingen

bio-economie

Midden september stelde het Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) de oproep ‘Piloottrajecten bio-gebaseerde toepassingen’ open. Deze maakt het mogelijk steun aan te vragen om de haalbaarheid van het opschalen van toepassingen in de bio-economie te testen. De oproep moet drempelverlagend en sensibiliserend werken voor kleinere bedrijven en projecten die nood hebben aan pilootinfrastructuur-testen. 

Concreet kunnen kmo’s (inclusief start-ups) met een piloottraject bio-gebaseerde toepassingen een steunaanvraag indienen om, in samenwerking met een aanbieder van pilootinfrastructuur (in onderaanneming), een traject te doorlopen dat hen ondersteunt bij de valorisatie van die toepassing (TRL 4-7). De aanbieder van de pilootinfrastructuur dient wel geregistreerd te zijn als dienstverlener bij de kmo-portefeuille (pijler ‘advies’)

Binnen de scope vallen toepassingen waarvoor er reeds een ‘proof of concept’ is op experimentele schaal, maar waar nog geen commerciële uitrol voor mogelijk was. Gefocust zal dus worden op opschalings- en/of demo-activiteiten. Buiten te scope vallen loutere registratie- of certificatiekosten van een reeds uitontwikkeld product en projecten die reeds te ver gepositioneerd zijn in de industrialisatie- en/of commercialisatiefase. Lees hier meer over de bijkomende voorwaarden verbonden aan deze oproep en herbekijk ook de infosessie over deze oproep. Steun bedraagt minimaal €20.000 en maximaal €100.000. Voor kleine en middelgrote ondernemingen bedraagt het subsidiepercentage respectievelijk 45% en 35%. Merk op dat de kosten voor het gebruik van pilootinfrastructuur bij een externe dienstverlener minstens 60% van de totale projectbegroting moeten omvatten. Projecten duren standaard 1 jaar (tot max. 2 jaar). De indienmogelijkheid is continu tot uitputting van de voorziene middelen.

Dat Vlaanderen rekent op die bio-economie om de omschakeling te maken naar een meer circulaire economie werd begin dit jaar kracht bijgezet met de voorstelling van het beleidsplan bio-economie. Deze oproep past dan ook binnen dit plan. Algemeen worden in een bio‐economie hernieuwbare grondstoffen, biogas en biomassa duurzaam geproduceerd en gebruikt voor een waaier aan toepassingen zoals bio-gebaseerde producten.

 

Inhoud: © Vlaio
Foto: © Pixabay

Datum publicatie