eigen_frontfoto

Eerste bio-CNG station op Waals landbouwbedrijf

Bio-CNG

Begin september werd het eerste bio-CNG station op een Waals landbouwbedrijf officieel geopend. De familie Jonkeau uit Houffalize streeft maximaal naar circulariteit. Ze beschikken over een agrarische vergister, waarin koeienmest sinds oktober 2019 wordt omgezet tot biogas en vervolgens wordt gevaloriseerd tot elektriciteit en warmte. Daaraan gekoppeld trad er in de loop van 2021 een zuiverings- en compressiestation in werking waarin een deel van het biogas wordt omgezet naar bio-CNG, en dit op dezelfde site. Deze koppeling is momenteel uniek in zijn soort en biedt opportuniteiten voor afgelegen gebieden waar geen gasnet beschikbaar is voor injectie.

Bio-CNG is een welkome aanvulling op het huidig aanbod van CNG, en kan getankt worden door CNG-voertuigen. Op heden gebeurt dit bij het landbouwbedrijf zowel door enkele auto’s als vrachtwagens. Het duurzame karakter van deze lokaal geproduceerde brandstof trekt aan. Bio-CNG induceert immers minder CO2-emissies dan zijn fossiele tegenhanger. Hoewel deze primeur de weg kan openleggen naar meer lokale bio-CNG stations en een verdere vergroening van de landbouwsector, verloopt de uitrol traag, mede door het feit dat dergelijke innovatieve oplossing nog niet direct wordt ondersteund door de Waalse Regering. 

Raadpleeg de website van Valbiom voor meer informatie of herbekijk de aflevering van 16 november hierover op Kanaal Z. In die aflevering komt de methaantractor ook aan bod.

 

Foto: © Valbiom

Datum publicatie