eigen_frontfoto

European Biomethane Map 2024

Biomethane Map

Gas Infrastructure Europe (GIE) en de European Biogas Association (EBA) brachten een nieuwe versie van de 'European Biomethane Map' uit. De European Biomethaan Map is een jaarlijkse publicatie van EBA en geeft een overzicht van de Europese biomethaanmarkt. Dit jaar is er voor het eerst een open-access interactieve kaart, gerealiseerd met de steun van EBA-leden waaronder Biogas-E.

Europa bereikte een geïnstalleerde capaciteit van 6,4 miljard kubieke meter biomethaan per jaar. De capaciteit van de 27 EU-landen steeg met 37% en deze van niet-EU-landen met 20% ten opzichte van de vorige editie (2022-2023).

Op de kaart staan ​​1548 biomethaaninstallaties. Dit vertegenwoordigt een groei van 32% in Europa vergeleken met de vorige editie, die 1174 eenheden telde. Meer dan 80% van de gerapporteerde installaties is aangesloten op het gasnet, waarvan bijna de helft (49%) is aangesloten op het distributienet en 14% op het transmissienet. 

Eén van de koplopers dit jaar is Frankrijk die zijn capaciteit bijna verdubbelde ten opzichte van de vorige editie van de Biomethane Map. Ook Italië liet een sterke groei zien, waarbij het aantal centrales is verviervoudigd en de totale capaciteit van de installaties meer dan verviervoudigde. Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken behouden hun positie in de top vijf van biomethaanproducenten in Europa. Duitsland blijft de grootste producent van biomethaan, maar pauzeerde de bouw van nieuwe installaties.

Het momentum in de biomethaansector sluit nauw aan bij de doelstellingen voor 2030 die zijn uiteengezet in het REPowerEU-plan. Tot nu toe is tegen 2030 25 miljard euro aan particuliere investeringen veiliggesteld, wat zal resulteren in de installatie van 950 nieuwe biomethaaninstallaties. 

Verken de interactieve kaart voor meer inzicht in de productiecapaciteit van biomethaan in Europa op de website van EBA of download de PDF versie (zie bijlage).

Datum publicatie