eigen_frontfoto

AFGELOPEN - 16/5: Systemic en TransBio excursie: De Groene Mineralen Centrale van Groot Zevert in Nederland

luchtfoto GZV

foto: © Groot Zevert Vergisting

Datum:
16 mei 2019 - 09 uur

Locatie:
Deventerkunstweg 2a
7156 NW Beltrum
Nederland

Deelname:
Geen lidmaatschap: € 60
Ledentarief: 1 persoon aan € 15
Landbouwers, mestverwerkers en biogasinstallatie uitbaters: € 30

Schrijf je in via onderstaand formulier

INSCHRIJVINGEN AFGELOPEN

Op 16 mei 2019 organiseren VCM en Biogas-E, in het kader van de projecten Systemic en TransBio een bezoek aan de installatie van Groot Zevert in Nederland.

Groot Zevert begon in de jaren '60 als eenvoudig loonbedrijf, maar groeide de afgelopen decennia uit tot een complete dienstverlener, die zich naast agrarisch loonwerk ook toelegt op mestverwerking en de productie van biogas.

De biogasinstallatie werd in 2004 opgestart en in 2016 flink gemoderniseerd. Ze verwerkte in 2018 135.000 ton mest (75%) en OBA's (25%) en produceert hiermee ongeveer 10 miljoen m³ biogas, waarvan 80% via een rechtstreekse biogasleiding wordt geleverd aan de fabriek van Friesland Campina zo'n 5 km verderop.

De overige 20% van het biogas wordt ter plekke benut in een warmtekrachtkoppeling (WKK). Op termijn wil Groot Zevert Vergisting uitgroeien tot de eerste Groene Mineralen Centrale van Nederland door de doorgedreven recuperatie van nutriënten, organische stof en water uit het digestaat en de productie van mestproducten op maat van de landbouwer. 

Opgelet: het aantal deelnemers van deze excursie is beperkt tot maximaal 50.

 

Programma 

09.00 Vertrek P+R Gentbrugge Arsenaal (Brusselsesteenweg, 9050 Gent)
10.00 Tussenstop Crowne Plaza Antwerpen (Gerard le Grellelaan 10)
13.00 Lunch
14.00 Start rondleiding Groot Zevert Vergisting (Deventerkunstweg 2a, 7156 NW Beltrum)
16.00 Vertrek te Groot Zevert Vergisting
19.00 Tussenstop Crowne Plaza Antwerpen
20.00 Aankomst P+R Gentbrugge Arsenaal (Brusselsesteenweg, 9050 Gent)

De Groene Mineralen Centrale

Nieuwe technologieën worden hier grootschalig gebouwd en zullen op het moment van het bezoek operationeel zijn. Het betreft hier het GENIAAL proces van Nijhuis Industries en de Re-P-eat oplossing van Wageningen University & Reserach. Het digestaat wordt gescheiden door een decanter centrifuge, waarna de dunne fractie wordt behandeld door een flotatie unit en membraanfiltratie en omgekeerde osmose (GENIAAL). De hierbij geproduceerde 'Groene Weide Meststof' (NK-concentraat) is een waardevolle meststof-op-maat voor de akkerbouw en het zuivere water (permeaat) kan geloosd worden. 

De dikke fractie wordt behandeld door een fosfaatstripper (Re-P-eat) die een mengsel van fosforzouten en fosfor arme organische fractie produceert. Fosfaat is erg gewild in regio's buiten Nederland met een tekort aan fosfaat en de organische fractie wordt in de regio als bodemverbeteraar afgezet. Hierdoor worden alle nutriënten en organische stof uit het digestaat op een efficiënte wijze benut.

Groene Mineralen Centrale

Deze excursie wordt mogelijk gemaakt dankzij de projecten Systemic en TransBio

Systemic receives funding from the European Union's Horizon 2020 Framework Programme for Research and Innovation under Grant Agreement no. 730400

TransBio wordt gefinancierd door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (www.vlaio.be), met financiële steun van: Renewi, BiogasTec, OWS, Innolab, Rendac, Kemira Chemicals, United Experts, Pro Natura, Biogas JG, Waterleau Group, Desotec, Next Kraftwerke, Op de Beeck, Task, Van Bemmel machine import, Caldic Belgium, Van Meeuwen Chemicals, Van Raak, Synergrid, Arie Belo Beheer, Fluxys Belgium, Fluvius, Eneria, Maschinebau Peters, Wiefferink, Biolectric, Febiga, Bos Benelux, Continental Energy Systems, Cogen Vlaanderen, Biotechnics en Hermax Lubricants.

Vlaio

Inschrijven

Uw inschrijving is definitief van zodra u een inschrijvingsbevestiging heeft ontvangen.

INSCHRIJVINGEN AFGELOPEN

Excursie nutriëntenrecuperatie