Van 26 tot 30 september ging de eerste TransBio Summer School door. Een organisatie van Biogas-E en de Universiteit van Gent in het kader van het VLAIO-VIS traject TransBio. De Summer School haakte aan bij de internationaal gerenommeerde biogasconferentie van de European Biogas Association (EBA) die slechts om de 2 jaar wordt georganiseerd. De week speelde zich voornamelijk af tussen de muren van de abdij van Drongen, en het NH Hotel in Gent. De conferentie lokte meer dan 200 bezoekers uit diverse landen en ook de Summer School kon met een 20-tal deelnemers rekenen op een mooie groep voor toegewijde technische discussies.
Een breed spectrum aan thema’s kwamen aan bod waarbij de nadruk in de Summer School op maandag eerder op techniek en innovatie binnen anaerobe vergisting lag, en de EBA-conferentie zeker op de eerste dag van de conferentie – dinsdag – op politiek en beleid focuste. Kleppers als Jyrki Katainen (Vice-voorzitter van de Europese Commissie) en Marie Donnelly (Directeur van het Directoraat-Generaal Energie) kwamen hun visie op biogas toelichten en ook Prof. Bruce Dale van Michigan State University liet een niet onopgemerkte presentatie optekenen rond ‘double cropping’.
Tijdens de EBA-postersessie konden de Summer School deelnemers een specifiek aspect van hun onderzoek verder toelichten. Het zwaartepunt van de week lag echter op woensdag, met maar liefst 36, voornamelijk technische, presentaties in 3 parallelle sessies. Veelbesproken thema’s waren onder andere biomethaan, gasificatie en power 2 gas, maar ook diverse duurzaamheidsaspecten en de circulaire economie kwamen aan bod. Een plenaire sessie rond klimaatverandering sloot de conferentie af op de poster award na. Summer School deelnemer Joshua Güsewell (Universiteit van Stuttgart) kaapte de hoofdprijs op een haar na weg, maar moest nipt de duimen leggen in de publieke stemming.
Op donderdag werd een excursie georganiseerd naar 2 Vlaamse biogasbedrijven, IVACO in Gistel en DIGROM in Ardooie. De keuze viel op deze bedrijven omwille van hun sterke lokale integratie en innovatief karakter. Zo’n 50 deelnemers konden alle hoekjes en kantjes van de installaties bezichtigen tijdens twee uitgebreide rondleidingen.
Op vrijdag werd de Summer School afgesloten waar ze begon, een beetje buiten het centrum van Gent, in de idyllisch gelegen abdij van Drongen. Tijdens een korte maar krachtige afsluiter van de week was niet te merken dat het reeds een uitputtende 5-daagse was geweest. De discussies waren, net zoals dat de hele week het geval was, snedig en kritisch. Voornamelijk de presentatie door Next Kraftwerke werd zeer gesmaakt. Het onderwerp flexibiliteit zorgde dan ook voor veel vragen vanuit de deelnemers.
Na een welverdiende middagpauze werd afscheid genomen van deelnemers, sprekers en oganisatoren.