eigen_frontfoto

EcoWerf start met bouw GFT-vergister

gft ecowerf

EcoWerf, de afvalintercommunale in Oost-Brabant, start met de bouw van een nieuwe voorvergistingsinstallatie voor de verwerking van GFT-afval. Op hun site in Leuven wordt de bestaande composteringsinstallatie uitgebreid met een biogasinstallatie.

Vandaag verwerkt EcoWerf reeds 50.000 ton GFT en groenafval, afkomstig van 27 gemeenten, tot waardevolle compost. In de toekomst zal het GFT-afval eerst vergist worden, om daarna opgemengd te worden met het groenafval om verder te composteren. Het biogas zal lokaal gevaloriseerd worden in een WKK, met een geschatte jaarlijkse productie van 11.000 MWh aan groene elektriciteit en 12.000 MWh groene warmte. 

“Het project heeft een grote ecologische meerwaarde', vertelt Jonathan De Witte, algemeen directeur EcoWerf. 'We produceren met lokaal opgehaald organisch materiaal groene warmte en groene elektriciteit. Daarnaast blijven we 20.000 ton compost produceren en zorgen zo voor de gesloten kringloop en koolstofcaptatie in de bodem. Dit alles zorgt voor een CO2-besparing van 5.000 ton per jaar. Zo helpt EcoWerf mee om de klimaatdoelstellingen van Vlaanderen te realiseren'. 

De biogasinstallatie wordt gebouwd door het Gentse bedrijf OWS. Het project ontvangt steun van de Vlaamse overheid via groenestroomcertificaten (min. € 74,4/MWh voor 17 jaar) en warmtekrachtcertificaten (min. € 31/MWh voor 10 jaar).

foto: © EcoWerf

Datum publicatie
Tags