UPDATE:RED III werd op 12 september goedgekeurd door het Europees Parlement en op 9 oktober door de Europese Raad. De geüpdatete richtlijn wordt van kracht 20 dagen na publicatie in het publicatieblad van de Unie.
De Europese Raad stemde op 25 april enkele nieuwe wetten in kader van het 'Fit for 55' package, waar de doelstelling gezet wordt om de netto broeikasgasemissies met minstens 55% terug te dringen voor 2030.
Het Europese Parlement stemde op 14 september voor een verhoging van het aandeel hernieuwbare energie in Europa tegen 2030. Met deze beslissing schaart het Parlement zich achter de doelstelling van de Europese Commissie, om de richtlijn hernieuwbare energie (RED II) te herzien en de ambitie te verhogen als onderdeel van het REPowerEU-pakket.
De Europese Commissie heeft een target van 35 miljard m³ biomethaan tegen 2030 aangekondigd als onderdeel van het REPowerEU-plan. Dat plan is de reactie van Europa om versneld minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen, en in de eerste plaats Russisch aardgas.
De Europese Commissie lanceert een nieuwe strategie om de uitstoot van methaangassen in Europa terug te dringen. De reductie van methaanemissies is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 te halen.
De nieuwe strategie focust op verschillende maatregelen om de uitstoot van methaan te reduceren in de landbouw-, afval- en energiesector. Samen zijn deze sectoren immers verantwoordelijk voor 95% van de wereldwijde methaanuitstoot, ten gevolge van menselijke activiteiten.
De nieuwe Europese Commissie heeft grote plannen voor het klimaat. Tegen 2050 wil ze van Europa het eerste klimaatneutrale continent maken. Daarvoor zijn de volgende 10 jaar cruciaal. Slaagt Europa er niet in tegen 2030 zijn aandeel aan hernieuwbare energie serieus te verhogen, lukt het wellicht nooit om in 2050 klimaatneutraal te worden. Daarom brengt de Europese Investeringsbank (EIB) tegen eind 2020 alle activiteiten van de bank in lijn met de principes en doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. Daarin wordt gestreefd naar een beperking van de globale opwarming tot 1.5°C.
Het Statistical Report 2018 van de European Biogas Association (EBA) is gepubliceerd. Je kan er terecht voor de meest actuele informatie en analyses over de Europese biogas- en biomethaansector.
Een reactie op de Ecofys studie: Gas for Climate – How gas can help to achieve the Paris Agreement target in an affordable way
The International Council on Clean Transport (ICCT) heeft recent een nieuwe studie gepubliceerd over de rol van biomethaan in Europa. Op basis van een techno-economische analyse wordt een inschatting gemaakt van het potentieel van hernieuwbaar methaan in de energie- en transportsector tegen 2050.
Een nieuwe Europese studie onderzoekt het gebruik van biogas als energiebron in Europa en toont aan dat er nog veel groeimogelijkheden zijn voor biogasinstallaties binnen de lidstaten. Biogas wordt geschouwd als een flexibele en duurzame bron van energie die bijdraagt aan de netstabiliteit en de reductie van broeikasgasemissies.