eigen_frontfoto

Onbalansregelaar verhoogt opbrengsten stroomverkoop

Een van onze leden (Biogas Plus) heeft onlangs een nieuw product geïntroduceerd waarmee biogasinstallaties met een WKK de stroomverkoop kunnen optimaliseren, het is mogelijk om de opbrengsten per kWh elektriciteit met 0,3-0,4 cent te verhogen. Een installatie met een WKK van bijvoorbeeld 500 kW kan dus op jaarbasis circa € 16.000 meer opbrengsten genereren. Inmiddels zijn er een aantal biogasinstallaties in Nederland uitgerust met een Onbalansregelaar.

Wat is onbalans?

De markt voor elektriciteit kan worden vergeleken met een aandelenbeurs. Er is continu afstemming tussen aanbod en afname van elektriciteit. Het verschil tussen de hoeveelheid elektriciteit die wordt aangeboden en de hoeveelheid die wordt afgenomen noemt men onbalans.

Als er op een bepaald moment te veel elektriciteit wordt aangeboden kunnen leveranciers van elektriciteit geld verdienen door op dat moment minder of geen elektriciteit te leveren. Als er te weinig elektriciteit wordt aangeboden kunnen leveranciers geld verdienen door dan tijdelijk meer elektriciteit te leveren.

Kosten van onbalans

De elektriciteitsafnemer maakt kosten voor de onbalans die op de markt wordt veroorzaakt. Deze kosten worden aan de leveranciers van de elektriciteit (biogasinstallaties) doorberekend. Bij veel elektriciteitsafnemers worden deze kosten maandelijks op de factuur vermeld. Voor een 1 MWe installatie bedragen deze kosten al snel meer dan € 10.000,- per jaar. Met de Onbalansregelaar kunnen deze kosten grotendeels worden voorkomen. Door slim in te spelen op vraag en aanbod kan zelfs extra geld worden verdiend.

Hoe werkt de onbalansregelaar?

De Onbalansregelaar bestaat uit een instrument dat de bij de biogasinstallatie beschikbare hoeveelheid biogas registreert en een bijbehorende besturingskast. De besturingskast is via een beveiligde internetverbinding gekoppeld aan de centrale computer van Biogas Plus.

Op het moment dat het financieel interessant is om extra elektriciteit te produceren geeft de centrale computer een signaal naar de Onbalansregelaar die vervolgens een signaal geeft aan de WKK om tijdelijk op meer vermogen te gaan draaien. Indien het interessant is om juist minder elektriciteit te produceren, dan geeft de Onbalansregelaar een signaal om de WKK juist even iets minder te laten produceren. De mate waarin de WKK mag worden opgetoerd en afgetoerd is per installatie aan te passen en in te stellen.

Normaal gesproken gaat het slechts om korte tijdvakken van bijvoorbeeld 15 minuten waarin de WKK wordt bijgestuurd en gaat het om niet meer dan een paar procent meer of minder vermogen. In de praktijk blijft uw WKK dus vrijwel altijd op bijna 100% vollast draaien. Alleen als het voldoende geld oplevert wordt de WKK significant meer of minder op- of afgetoerd.

550

Is de Onbalansregelaar interessant voor een biogasinstallatie?

Dit hangt met name af van de kosten die de biogasinstallatie kwijt is aan onbalans. Hoe hoger de onbalanskosten des te interessanter is de Onbalansregelaar.

Aan de hand van de elektriciteitsafrekening (factuur die de biogasinstallatie ontvangt van de elektriciteitsafnemer) kan meestal bepaald worden of de Onbalansregelaar voor de desbetreffende biogasinstallatie interessant is.

Vooralsnog is de Onbalansregelaar alleen in Nederland verkrijgbaar. Biogas Plus is op dit moment doende om de achterliggende rekenmethodieken met haar partners aan te passen aan de Belgische marktsituatie. De manier waarop met onbalans door de netbeheerders en energieleveranciers wordt omgegaan verschilt namelijk per land. Biogas Plus verwacht begin 2015 het systeem te kunnen introduceren op de Belgische markt.

Geïnteresseerd? Neem vrijblijvend contact op met Biogas Plus voor een passend advies via volgende coördinaten:

Biogas Plus BV Gemertseweg 12
NL-5761CB Bakel - Nederland
T: +31 (0)492-345 025
F: +31 (0)492 345 026
E: info@biogasplus.nl
W: www.biogasplus.nl

Datum publicatie
Tags