eigen_frontfoto

Platform voor Samenwerking Vergisting (PSV) – overleg 4 mei 2017

Het Platform voor Samenwerking Vergisting (PSV) is een overlegmoment waarop stakeholders uit de biogassector samenkomen om de evoluties en de knelpunten binnen de sector te bespreken. Naast overleg is er ook ruimte om mekaar te informeren over de verschillende thema's binnen de biogassector. 

Op 4 mei 2017 vond een PSV-vergadering plaats, in aanwezigheid van Vlaco, Febiga, United Experts/Profex, Go4Circle, BiogasTec, VCM, Febiga en Biogas-E. Volgende agendapunten kwamen aan bod:

  1. Het Energiebesluit wordt binnenkort gewijzigd, waardoor een aantal projectcategorieën voor biogasinstallaties zullen verdwijnen. De belangrijkste zijn het samenvoegen van agrarische en industriële vergisters tot één catergorie en het afschaffen van projectcatergorieën van biogasinstallaties onder 10 kW. Daarnaast worden de duurzaamheidscriteria voor biogasporductie verder uitgebreid. De wijzigingen en de mogelijke impact op de biogassector werden uitvoerig besproken. Meer info vindt u terug in het verslag. Het gewijzigd Energiebesluit wordt van kracht op 1 januari 2018.
  2. Een algemene stand van zaken over de hervorming van de verlengingsprocedure voor de exploitatiesteun aan biogasinstallaties.
  3. De UGent, in samenwerking met verschillende organisaties binnen de biogassector, wil alle stromen van en naar vergistingsinstallaties in Vlaanderen in kaart brengen en bestuderen. De opzet is een objectief, recent en eenduidig beeld scheppen van alle inputstromen die naar vergisting gaan, alsook van de afvoer van digestaat naar land, naar verwerking en naar export. Hiertoe wordt een massabalansopgemaakt. De scope van het onderzoek, alsook de data die gebruikt zullen worden in het onderzoek, werden verder besproken.
  4. Aan de definitie van effluent werd een voorwaarde toegevoegd “< 2% DS”. Voor vergisters die niet aan deze voorwaarde voldoen, betekent dit dat zij hun attest voor ‘niet-emissiearm uitrijden’ niet langer verkrijgen. Dit levert hen meerkost op van € 3,50 per ton effluent. Hierop werd een nota opgemaakt in 2016 om de “< 2% DS” in de definitie van effluent aan te passen naar “< 2% OS” en verstuurd naar VLM. De reactie van de VLM hierop werd besproken.
  5. In februari 2017 ging de final meeting door die de wijzigingen aan de Europese BREF Waste Treatment vastlegt. De meeting werd bijgewoond door Vlaco. De mogelijke invloed van de wijzigingen op de biogassector in Vlaanderen werd afgetoetst bij alle aanwezigen.

Een gedetailleerd verslag van de vergadering wordt ter beschikking gesteld aan onze leden.

Datum publicatie
Tags