Lokaal, duurzaam en flexibel: Guilliams Green Power inspireert op de Masterclass Sectorkoppeling
Op 13 mei 2025 organiseerde het collectief duurzame energie (CoDE) een masterclass rond het thema sectorkoppeling. De dag bracht een vijftiental professionals en energievakmensen samen op het bedrijventerrein Keiberg-Vossem, een terrein dat zelf als toonbeeld dient van geïntegreerde energie- en wateroplossingen. De focus van het evenement lag op hoe bedrijven op een doordachte en toekomstgerichte manier energie- en hulpbronnenbeheer kunnen koppelen over sectoren heen.
Wat is sectorkoppeling?
Sectorkoppeling is een concept binnen de energietransitie dat verwijst naar de integratie en samenwerking tussen verschillende energiedragers en sectoren, zoals elektriciteit, warmte, mobiliteit en industrie. Dit met als doel om energie-efficiëntie te verhogen, hernieuwbare energiebronnen beter te benutten, en CO₂-uitstoot te verminderen door een slimmer en flexibeler energiesysteem te creëren. Niet louter op niveau van jouw bedrijf, maar ook dat van onze volledige maatschappij.

Praktijkvoorbeeld Guilliams Green Power
In de namiddag kwam onder andere de case van Guilliams Green Power aan bod. Deze innovatieve speler uit Boutersem, gelegen langs de E40, liet zien hoe een lokaal bedrijf met reststromen, flexibiliteit en energieopslag een cruciale rol kan spelen in de energietransitie.
Guilliams verwerkt jaarlijks 90.000 ton organisch afval en produceert daarbij biogas. Dit gas wordt gevaloriseerd in een WKK ter productie van elektriciteit en warmte. Door samen te werken met een aggregator, biedt het bedrijf flexibiliteit aan op de onbalansmarkt van Elia, door de productie bij te sturen op momenten van netonevenwichten.
Maar Guilliams kijkt verder dan enkel energieproductie. Het bedrijf koppelt verschillende sectoren aan elkaar:
-
Mobiliteit: Met eigen laadpalen en een supercharger voorziet het bedrijf elektrische voertuigen van lokaal opgewekte stroom.
-
Waterbeheer: Het digestaat uit het vergistingsproces wordt verwerkt tot herbruikbaar water, inzetbaar voor landbouwirrigatie, gemeentelijke groenvoorziening en zelfs betonproductie.
-
Energieopslag: Recent plaatste Guilliams een batterij om nog beter in te spelen op prijsschommelingen op de elektriciteitsmarkt en de flexibiliteit verder te verhogen.
Deze veelzijdige aanpak maakt het bedrijf minder afhankelijk van subsidies, meer weerbaar tegen marktfluctuaties, en vooral: een tastbaar voorbeeld van wat sectorkoppeling kan betekenen op lokaal niveau.