Groen gas als cruciaal element in de Nederlandse warmtetransitie

Nederlandse gemeenten moeten voor eind 2026 een warmteprogramma opstellen. Dit programma moet richting een aardgasvrije warmtevoorziening tegen 2050 werken en legt de stappen voor de komende tien jaar vast. Het bouwt voort op de 'transitievisie warmte' van de gemeente. Om gemeenten hierbij te ondersteunen, werd de Startanalyse voor Aardgasvrije Buurten geactualiseerd. Deze analyse berekent op buurt- en gebouwniveau de nationale kosten, het energieverbruik en de CO2-emissiereductie van verschillende warmtestrategieën. Er wordt ingezet op vier technologieën.

  • Individuele elektrische warmtepomp

  • Warmtenetten met midden- of hoge temperatuur warmtebron
  • Warmtenetten met (zeer) lage temperatuur warmtebron
  • Hybride warmtepompen met klimaatneutraal gas

Deze opties worden onderling vergeleken op basis van nationale meerkosten per ton CO2.

Afbeelding
Uitkomst startanalyse

De rol van groen gas in de warmtetransitie

Hybride warmtepompen op groen gas, in de vorm van biomethaan en groene waterstof, zijn in 30% van de gevallen de optie met de laagste kost per ton vermeden CO2. Deze technologie kan helpen om de overgang naar een aardgasvrije toekomst in Nederland financieel haalbaar te maken, vooral in gebieden met een lagere bebouwingsdichtheid. Maar de beschikbaarheid van groen gas is onzeker en speelt een cruciale rol in het succes van deze aanpak.

De beschikbaarheid van klimaatneutraal gas in Nederland wordt, in lijn met het Klimaatakkoord, ingeschat op 2 miljard m³ groen gas, een combinatie van biomethaan (groen gas) en groene waterstof. De daadwerkelijke productie blijft echter onzeker, mede door concurrentie met andere sectoren zoals de industrie en het zware transport. Daarom zijn in de Startanalyse gevoeligheidsanalyses uitgevoerd waarin rekening wordt gehouden met een lagere beschikbaarheid. Bij een aanbod van slechts 1 miljard m³ groen gas neemt het aantal hybride warmtepompen af van 2,5 miljoen naar 0,8 miljoen aansluitingen. Deze worden dan grotendeels vervangen door individuele elektrische warmtepompen. Ook de kostprijs van klimaatneutraal gas speelt een cruciale rol. In de basisberekening is gerekend met een prijs van 1,2 €/m³, maar bij een stijging naar 3 €/m³ wordt de hybride warmtepomp financieel onaantrekkelijk en verdwijnen bijna alle hybride systemen.

Foto: ©PBL
Foto cover: ©Pixabay