Het bedrijf Guilliams Green Power te Boutersem wordt naast energieproducent nu ook waterproducent. Uit mest en organisch biologisch afval wordt een nieuw eindproduct gemaakt, namelijk loosbaar water. Er wordt dus van ‘waste’ als input naar water als output gegaan. Om deze reden is het project omgedoopt tot Waste2Water.
Van digestaat tot loosbaar water
Naast biogas wordt digestaat verkregen na anaerobe vergisting van mest en organisch biologisch afval. Binnen Guilliams Green Power wordt dit digestaat als volgt opgezuiverd tot loosbaar water. Het digestaat uit de navergister wordt gescheiden in een dikke en dunne fractie. De P-rijke dikke fractie wordt afgevoerd als bodemverbeterend middel. De dunne fractie wordt gevoed aan twee beluchtingstanks op de site. Stikstof wordt uit de vloeistof gehaald door middel van bacteriën en beluchtings-/niet beluchtingsfases (nitrificatie/denitrificatie). Het ingedikt organisch materiaal in het effluent kan via een tussenstap terug naar de navergister worden gepompt. Het effluent gaat eerst over een rotozeef en daarna over de UF (ultrafiltratie). Het UF-concentraat keert terug naar de oorspronkelijke beluchtingstanks. Het gefilterde effluent gaat naar de RO (omgekeerde osmose) waar alle zouten en de kleur eruit gehaald worden. Het verkregen RO-concentraat met alle zouten (kalium, natrium,...) gaat naar de eindopslag om af te voeren naar het veld als bodemverbeterend middel. Het verkregen RO-permeaat is het loosbaar water.
In cijfers
Momenteel wordt er 200.000 liter loosbaar water per dag geproduceerd dat voldoet aan de strenge lozingsnormen. Deze normen variëren afhankelijk van nabije waterlopen en/of afstroomgebieden. De geïnstalleerde units (UFRO) op de site kunnen samen tot 410.000 liter per dag aan, waardoor bij onderhoud van de ene unit de andere unit de volledige flow binnen het bedrijf kan overnemen. Zo is er “100%” levergarantie en exploitatiegarantie voor de bestaande bedrijfsprocessen en/of afzettoepassingen. De toepassingen van deze units zijn enorm en er is ruimte voor nog meer waterproductie. De groene energie op het bedrijf is alvast aanwezig om de units optimaal te benutten.
“Momenteel wordt er 200.000 liter loosbaar water per dag geproduceerd dat voldoet aan de strenge lozingsnormen.”
Toepassingen
Binnen het bedrijf wordt het water gebruikt voor de aanmaak van polymeermengsel, als waswater voor de luchtwassers en als kuiswater. Het eindproduct “water” zit binnen de specificaties om met een grondstofverklaring naar de omgeving afgezet te worden. Het overschot kan dus worden afgevoerd naar omliggende land- en tuinbouwers in periodes van droogte of in de winter om knoppen te beschermen tegen de vrieskou.
Met hun eigen elektriciteit-, warmte- en waterproductie is Guilliams Green Power volledig zelfvoorzienend en onafhankelijk van elke impact op de energiemarkt. Ondanks de nodige uitdagingen, streeft het bedrijf verder naar 100% circulariteit en een duurzame toekomst.
Foto's: © Guilliams Green Power