eigen_frontfoto

AFGELOPEN - Excursie TransBio/Pocket Power: Een collectieve mestvergister met injectie in het aardgasnet

koe

Datum: 27 nov 2018 - 08 uur

Locatie:
Biogaz Pévèle
1 Rue de France
59830 Wannehain
Frankrijk

Deelname:
Deelname is gratis, inschrijven is verplicht. Maximaal 25 personen.

 

 

 

 

Op 27 november 2018 organiseren Biogas-E en Inagro in het kader van de projecten TransBio en Pocket Power een bezoek naar Biogaz Pévèle in Frankrijk.

Biogaz Pévèle is een samenwerking tussen zeven landbouwers, opgericht door Pierre Pollet. Na 10 jaar als industrieel ingenieur te hebben gewerkt, besloot Pierre Pollet in 2011 het familiebedrijf over te nemen en er te werken aan een vergistingsinstallatie. Zo kon hij de CO2-impact van de boerderij beperken. Mest en andere reststromen, afkomstig van de zeven partner-landbouwers in de nabije omgeving, worden vergist in de installatie.

Biogas Pévèle beschikt over een droge continue reactor, met een thermofiele werking. Droge vergisting is een robuuster proces in vergelijking met natte vergisting. Er kan een grotere range aan inputstromen worden binnen genomen, zodat bijvoorbeeld zandcontaminatie van de plantaardige inputstromen een minimale invloed hebben op het proces. Dankzij de werking op hoge temperatuur kan er meer biogas gewonnen worden uit dezelfde hoeveelheid inputmateriaal.

Jaarlijks wordt bijna 7.000 ton mest (van runderen en paarden), 2.000 tot 3.000 ton plantaardige reststromen (wortelen, aardappelen en granen) en 1.000 ton afval van coöperaties en agro-industrie vergist. Het restproduct, digestaat, wordt gescheiden in een dikke en dunne fractie en opnieuw verdeeld onder de nabijgelegen landbouwbedrijven. Het geproduceerde biogas wordt gezuiverd met een waterwassing en geïnjecteerd op het aardgasnet. Jaarlijks wordt 8.400 MWh biomethaan geïnjecteerd. De installatie is operationeel sinds maart 2015.

De rondleiding wordt gegeven in het Frans.
Schrijf je in via onderstaand formulier.

Programma 

08.00 Vertrek bus aan Crowne Plaza Antwerpen (Gerard le Grellelaan 10)
08.45 Tussenstop P+R Gentbrugge (Land van Rodelaan 9)
09.30 Tussenstop P+R Lichtervelde (Koolskampstraat 105)
10.15 Aankomst bij Biogaz Pévèle (1 Rue de France, F-59830 Wannehain)
10.30 Voorstelling en rondleiding bij Biogaz Pévèle
12.30 Afsluiten met broodjes
13.00 Vertrek bij Biogaz Pévèle
13.45 Tussenstop P+R Lichtervelde (Koolskampstraat 105)
14.30 Tussenstop P+R Gentbrugge (Land van Rodelaan 9)
15.15 Aankomst bus aan Crowne Plaza Antwerpen

Deze excursie wordt mogelijk gemaakt dankzij de projecten Pocket Power en TransBio

Pocket Power wordt gefinancierd door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (www.vlaio.be), met financiële steun van: Boerenbond, ABS, Biolectric, Continental Energy Systems, Innolab, AB Milieusystemen, Vermeulen Construct, United Experts, Biogas-E, Inverde en VLACO.

TransBio wordt gefinancierd door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (www.vlaio.be), met financiële steun van: Renewi, BiogasTec, OWS, Innolab, Rendac, Kemira Chemicals, United Experts, Pro Natura, Biogas JG, Waterleau Group, Desotec, Next Kraftwerke, Op de Beeck, Task, Van Bemmel machine import, Caldic Belgium, Van Meeuwen Chemicals, Van Raak, Synergrid, Arie Belo Beheer, Fluxys Belgium, Eandis, Eneria, Maschinebau Peters, Wiefferink, Biolectric, Febiga, Bos Benelux, Continental Energy Systems, Cogen Vlaanderen, Biotechnics en Hermax Lubricants.

Vlaio

Inschrijven

Deelname is gratis. Inschrijven is verplicht. Maximaal 25 personen.