Steunmaatregelen

Deze pagina geeft een overzicht van alle beschikbare steunmaatregelen voor biogas- en biomethaaninstallaties. Klik op elk blokje voor meer gedetailleerde informatie en voorwaarden per steunmaatregel.

Bandingfactoren

Lees hier meer over de bandingfactoren en de berekening van de onrendabele top voor biogasinstallaties. Ontdek hoe de ondersteuningsmechanismen werken en welke projectcategorieën in aanmerking komen voor groenestroom- en warmte-krachtcertificaten.

GSC en WKC

Meer informatie over de toekenning en handel van groenestroom- en warmte-krachtcertificaten voor biogasinstallaties vindt u op deze pagina. Lees hier alles over de steunperiodes en certificatenprijzen.

Investeringssteun voor kleinschalige vergisting

Ontdek hier de voorwaarden en aanvraagprocedure voor investeringssteun aan kleinschalige biogasinstallaties. Lees hoe je steun kunt aanvragen en wat de maximale premies zijn voor jouw installatie.

Verhoogde investeringsaftrek

Lees hier alles over de verhoogde investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen, inclusief voorwaarden, percentages en aanvraagprocedure. Ontdek hoe jouw bedrijf fiscaal voordeel kan behalen!

Strategische ecologiesteun

Ontdek hoe jouw onderneming strategische ecologiesteun (STRES) kan aanvragen voor ecologische investeringsprojecten buiten de standaardtechnologieën. Lees hier over voorwaarden, steunpercentages en de aanvraagprocedure!

Ecologiepremie+

Ontdek hoe je als onderneming in Vlaanderen met de Ecologiepremie+ (EP-Plus) financiële steun ontvangt voor milieuvriendelijke investeringen. Lees hier over de voorwaarden, steunpercentages en de aanvraagprocedure.

GREEN investeringssteun

GREEN investeringssteun helpt ondernemingen in Vlaanderen hun productieproces te vergroenen en energieverbruik te verminderen. Ontdek de voorwaarden, steunpercentages en hoe je jouw aanvraag indient bij VLAIO.

VLIF-steun

VLIF-steun voor productieve en innovatieve investeringen biedt Vlaamse land- en tuinbouwers financiële ondersteuning voor duurzame projecten, zoals pocketvergisting en ammoniakreductie. Ontdek de voorwaarden, steunpercentages en combinatiemogelijkheden.

CALL groene warmte

Voor biogasinstallaties die groene warmte produceren, is er via de Call Groene Warmte een investeringssubsidie beschikbaar. De subsidie is bedoeld voor installaties met een minimaal vermogen tussen 300 kWth en 1 MWth, waarbij de warmte voor een economische toepassing wordt gebruikt.

CALL EU-innovatiefonds

De Call EU-innovatiefonds ondersteunt demonstratieprojecten die bijdragen aan de koolstofneutraliteit van Europa door innovatieve technologieën voor decarbonisatie, CO2-afvang en hernieuwbare energie. Het fonds biedt subsidies voor projecten die tot 60% van de kosten dekken, gericht op grootschalige, middelgrote en kleinschalige innovaties in de industriële sector.

Exploitatiesteun voor biomethaan

De exploitatiesteun voor biomethaan werd afgeschaft in 2022 als onderdeel van het Warmteplan 2025. De Vlaamse Regering legt nu de focus op de benutting van biogas voor warmte, in plaats van biomethaan, vanwege de hogere kosten en lagere klimaatvoordelen van biomethaan.