eigen_frontfoto

stikstof

Update - Emissieregels externe opslag niet langer van toepassing op digestaat

Datum publicatie

Sinds september 2024 is een belangrijke aanpassing doorgevoerd in de regelgeving omtrent ammoniakemissies bij externe mestopslag. Waar eerder dezelfde emissiefactoren werden toegepast op zowel onbehandelde als behandelde mest, is dit nu gewijzigd. De ammoniakemissiefactoren zijn voortaan enkel van toepassing op de externe opslag van onbehandelde mengmest van runderen en varkens. Behandelde mest, zoals digestaat of effluent na biologische behandeling, valt niet langer onder deze regels.

Tool voor passende beoordeling gelanceerd

Datum publicatie

Vlaanderen heeft een nieuwe tool gelanceerd die bedrijven helpt bij het aanvragen van (her)vergunningen. De depositietrendtool, die eigenlijk zoveel is als een passende beoordeling, gaat na of projecten de gebiedsspecifieke neerwaartste stikstofdepositietrend in kwetsbare natuurgebieden beïnvloeden. Deze depositietrendtool is noodzakelijk als de impactscore van het project de minimis-drempel overschrijdt. Deze drempel is afhankelijk van het kader waarin je opereert en bedraagt 0,025% voor landbouw en 1% voor industrie.

Emissieregels externe opslag gaan voorbij aan verschillen in mest

Datum publicatie

Update - Emissieregels niet langer van toepassing op externe opslag digestaat, lees meer in dit artikel.

Sinds  juni dit jaar moeten ammoniakemissiefactoren worden toegepast voor externe mestopslag. Hieronder valt ook opslag van digestaat afkomstig uit vergisters die dierlijke mest bewerken. Volgens de regelgeving krijgen zowel onbewerkte mest als bewerkte mest dezelfde emissiefactoren opgelegd:

Amendement voorstel van stikstofdecreet

Datum publicatie

Update: Het stikstofdecreet werd finaal gestemd in het Vlaams Parlement op 24 januari 2024.

Vlaanderen legt via de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) beperkingen op om de uitstoot van stikstof terug te dringen en zo de instandhouding van de meest waardevolle natuurgebieden te waarborgen. Dit is vanwege het versnipperde landschap en de hoge bevolkingsdichtheid geen eenvoudige opgave in Vlaanderen. 

Openbare consultatie Nitraatrichtlijn

Datum publicatie

Wat is de Nitraatrichtlijn? 

Het doel van de Nitraatrichtlijn is om de waterkwaliteit van grond- en oppervlaktewater in de EU te beschermen, meerbepaald voor vervuiling door nitraten afkomstig van de landbouw. De richtlijn legt hiervoor het volgende op:

Vergunningsregels stikstofuitstoot in nieuwe ministeriële instructie

Datum publicatie

UPDATE: Deze nieuwe ministeriële instructie werd op 27 juli opgeheven. Ook de eerdere ministeriële instructie van 2 mei 2021 en de bijhorende richtsnoeren blijven tot nader order opgeheven. Rekening houdend daarmee wordt gevraagd om dossier per dossier een grondige evaluatie te maken van de stikstofimpact. De ministeriële instructie m.b.t. de reductiedoelstelling van varkens blijft wel gelden.

Minister van Omgeving, Zuhal Demir, kondigde op 17 juli twee ministeriële instructies af:

Tijdelijk beoordelingskader stikstof eerste maal goedgekeurd

Datum publicatie

Update: Recent stelden we in samenwerking met VCM en Denuo een nota op om onze bezorgdheden rond enkele passages in het tijdelijk stikstofbeoordelingskader duidelijk te maken (zie bijlage). Dit schrijven werd op 7 juli overgemaakt aan het kabinet Demir.