eigen_frontfoto

Nieuws

De Europese Biogas Associatie (EBA) heeft een paper gepubliceerd over de rol van vergassing in de Europese energietransitie. Vergassing is een thermochemisch proces waarbij organisch materiaal, zoals landbouw- en bosbouwresiduen, houtafval en andere reststromen, wordt omgezet in syngas, een mengsel van voornamelijk koolstofmonoxide en waterstof, met biochar als bijproduct.

Begin december publiceerde de European Biogas Association (EBA) de veertiende editie van hun statistisch rapport. Dit rapport bevat de meest actuele informatie en analyses met betrekking tot de Europese biogas- en biomethaansector in 2023, alsook een vooruitblik op (middel)lange termijn. 

In het rapport wordt er dieper ingegaan op:

  • de rol van biogas in Europa's totale energiemix en meststof landschap 

Om te waarborgen dat alleen duurzame volumes van hernieuwbare brandstoffen, zoals biomethaan, meetellen voor de Europese CO₂-reductiedoelstellingen en om dubbeltelling te voorkomen, zet de Europese Commissie de Union Database (UDB) op. Deze traceerbaarheidstool volgt elke stap in de keten en zorgt ervoor dat de duurzaamheidscriteria strikt worden nageleefd. Als biomethaanproducent word je verplicht om de geproduceerde volumes biomethaan te registreren, inclusief het bijbehorende bewijsmateriaal en alle transacties.

Biogas Bree is een familiebedrijf dat al meer dan tien jaar actief is in de productie van groene energie door middel van biogas. Elk jaar verwerkt Biogas Bree zo’n 85.000 ton organisch afval, afkomstig van de landbouw en voedingsindustrie, tot biogas. Dit gas wordt via een warmtekrachtkoppeling omgezet in zowel groene stroom als warmte. Sinds september 2024 is het bedrijf echter een nieuwe fase ingegaan: Biogas Bree produceert nu ook biomethaan (68 GWh per jaar), een hernieuwbare vervanger van aardgas.

Op 15 juli 2024 werd de 'Gas Package' gepubliceerd in het Europees Staatsblad. Dit pakket bevat de verordening en de richtlijn betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markten voor hernieuwbaar gas, aardgas en waterstof. De herziening heeft de volgende belangrijke doelstellingen:

Biomethaan zal een belangrijke rol spelen in de ambitie van de EU om tegen 2050 een netto-nuluitstoot te bereiken. Via het REPowerEU-plan heeft de Europese Commissie zich reeds tot doel gesteld om tegen 2030 jaarlijks 35 miljard kubieke meter biomethaan in de EU te produceren, wat neerkomt op een vertienvoudiging van de huidige productie van biomethaan. 

In de komende decennia staan België en Vlaanderen voor een reeks uitdagingen in de zoektocht naar nieuwe en duurzame energiebronnen. Enerzijds moeten wij onze klimaatdoelstellingen behalen, een betaalbare energietransitie realiseren en minder afhankelijk van het buitenland worden. Anderzijds moeten we onze industrie slagkrachtig houden en onze landbouw op zo’n manier verduurzamen dat die een leefbare toekomst biedt aan onze landbouwers.

De Europese Biogasassociatie (EBA) lanceerde een campagne om de vele pluspunten van biogassen in de kijker te zetten. Deze zijn namelijk de goedkoopste en meest opschaalbare vorm van hernieuwbaar gas op dit moment. Doorheen 2023 en 2024 werden zes factsheets gepubliceerd die steeds een ander voordeel van deze hernieuwbare biogassen belichten.

Er loopt een openbare consultatie van het 'G8/01 Voorschrift decentrale gasinjectie' opgesteld door Synergrid. Dit voorschrift spitst toe op de gaskwaliteit en technische aspecten van injectie die gerespecteerd moeten worden bij injectie van een gas compatibel met aardgas, zoals biomethaan, in het transport- of distributienet. Het betreffen volgende herzieningen:

Eén van de drie case studies binnen het SEMPRE-BIO project waar duurzame innovatieve biomethaantechnologieën worden onderzocht situeert zich op een melkveebedrijf (ca. 1500 koeien) in het West-Vlaamse Adinkerke! Een regio gekenmerkt door een lokaal nutriëntenoverschot als gevolg van agro-residuen.